360 Tuna Fishers Forum banner
1 - 10 of 10 Posts

·
Senior Member
Joined
·
130 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Hey guys,

I have a torium 20 that over the winter I installed carbontex drag washers. It has been working smooth while cod fishing, but the other day when I was setting my drag to the the 12-15 lb range, as I was pulling line out, the handle was spinning backwards. I heard of the anti-reverse failing on the toriums, but he handle doesn't move backwards on the lighter settings. I am going to try to use this reel for tuna so the drag is very important. Any ideas or suggestions?
 

·
Senior Member
Joined
·
453 Posts
call shimano and order up a new anti-reverse roller bearing, a roller bearing inner tube and an anti-reverse dog. when you reinstall the dog, make sure it "grabs" the ratchet gear properly and STAYS there during the remainder of the rebuild. this should restore the anti-reverse system back to it's 18# holding capacity.
 

·
Senior Member
Joined
·
117 Posts
Hey Alan,

I haven't installed the drag washers you sent me yet in my other Thunnus 16000. I will be sure to take some pictures when I do. Thanks for getting them to me quickly. I have a Torium 20 also with carbon drags and haven't had any issues to date. Could happen anytime I suppose.

Joe
 

·
Super Moderator
Joined
·
1,569 Posts
My torium 20 had the anti reverse go out on the first fish. I sent it to shimano for service and it came back like new. It has been 2 years and i have caught many fish that can pull 20# of drag and havent had a problem since. I often wonder if the quality control is a factor on some of the lower end reels...
 

·
Senior Member
Joined
·
130 Posts
Discussion Starter · #10 ·
Alright so before I called shimano, I finally got some free time to open the reel an take a look. It seems to me (and I am in no way a pro at this stuff, I'm learning as I go) like it was a combination of a few problems.

1) Too much oil in the reel -- wiped quite a bit of excess out
2) The inner tube (im having a mental fart right now and do no remember the technical name) was greased and i took all the grease off of it and put it back in
3) when i installed my carbontex drag washers I accidently put a metal washer (the one with the small circular ridge) upside down, so i changed that back to normal

After doing all this stuff, i still wasn't feeling to confident but i tested it out at 15 pounds of drag and it worked perfect! It was smoother, the handle did not spin backwards, and I was able to max out at 20 #'s of drag. So i'm pretty pumped about it working properly (for now at least ) and taking it with me to Stellwagen tomorrow in the hunt for tuna. thanks guys for your advice, if the problem arises again i will order the parts and replace. thanks again
 
1 - 10 of 10 Posts
Top